Ontdek tennis

Ontdek tennis


Kennismaken

Tennis is groot in Nederland. Meer dan een miljoen mensen staan regelmatig op de tennisbaan en bijna 630.000 daarvan zijn lid van een KNLTB-vereniging. Iedereen kan leren tennissen, tennis is gezellig, het biedt voldoende uitdaging, is goed voor je gezondheid en geschikt voor alle leeftijden. Doe je ook mee?


Nederland Tennisland. Iedereen doet mee.


Of je nu een man of vrouw bent, arm of rijk, blond of donker, jong of oud, met of zonder beperking, tennis is er voor iedereen. Ook als je geen toptalent bent, kun je veel plezier beleven op de tennisbaan. Bovenal is tennis een sport die je je hele leven lang kan doen. 

Uitrusting

Tennis is een laagdrempelige sport. Om te tennissen heb je niet veel nodig. Op de tennisbaan hoor je wel schone en algemeen geaccepteerde tenniskleding te dragen. Het tennist het beste op schoenen die speciaal voor tennis zijn ontworpen en die de baan niet beschadigen. En dan heb je natuurlijk nog een racket nodig. Die zijn er in zeer veel soorten en maten. Oh ja, en vergeet de tennisballen niet. Maak de aanschaf ervan niet al te ingewikkeld. Je merkt vanzelf welk soort bal voor jou het prettigst speelt.


Keuze


Je tennisuitrusting kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen of verminderen van blessures, omdat die de belasting kan verlagen. Als je inzicht hebt in de belangrijke kenmerken van rackets, ballen, schoenen en andere kleding, kun je een betere – en gezondere – keuze maken bij de aanschaf van nieuw materiaal.


  •     Tennisracket
  •     Tennisschoenen
  •     Tenniskleding
  •     Tennisballen

Tennisracket

De keuze aan tennisrackets is enorm. Welk racket het beste bij jou past, hangt onder meer af van je lichaamsbouw, speelstijl en blessuregevoeligheid. Er zijn veel aspecten die je bij je keuze kunt betrekken.


Ruwweg zijn tennisrackets onder te verdelen in powerrackets en controlerackets. Een powerracket is relatief licht, breed en stijf en heeft een groot racketblad. Zo’n racket kan de onkunde en verkeerd geraakte ballen van een speler beter compenseren dan een controleracket. Een controleracket voelt minder comfortabel. Het is relatief zwaar, smal en flexibel en heeft een klein racketblad. Zo’n racket doet precies wat een speler kan: wat je erin stopt, komt er ook weer uit. Tussen powerrackets en controlerackets bestaan vanzelfsprekend talloze variaties.


Welk materiaal?


Met het oog op blessurepreventie is het vooral van belang dat het materiaal waarvan een tennisracket is gemaakt trillingen goed kan opvangen. Een racket dat de trillingen vrijwel onbelemmerd doorgeeft aan de arm (van aluminium bijvoorbeeld) kan het risico op blessures aanzienlijk vergroten. Grafiet wordt – in combinatie met andere materiaalsoorten – tegenwoordig het meest gebruikt en heeft goede trillingsdempende eigenschappen.

Een groot of klein blad?


Een racket met een groot (oversize) blad ligt stabieler in de hand, geeft meer power en is – door de grotere sweet spot – ‘vergevingsgezinder’. De sweet spot is dat deel van het racketblad waarmee je de meeste snelheid aan de bal kunt meegeven en dat de minste trillingen overbrengt aan de arm. Hoe groter de sweet spot, hoe groter de kans dat je de bal juist raakt. Maar een groot blad leidt niet automatisch tot betere resultaten! Een gebrek aan balgevoel, coördinatie en techniek wordt door een groter raakvlak niet gecompenseerd. Een racket met een klein blad heeft ook voordelen: het geeft meer controle en gevoel en je kunt er beter mee manoeuvreren.


Advies 


Moet je de techniek nog onder de knie krijgen en ben je ambitieus, kies dan niet automatisch voor het grootst mogelijke blad. Zo’n groot blad kan je lui maken in je spel en techniek. Beginnende tennissers kiezen het beste een middelgroot (midplus) blad.


Share by: